U Odžacima održana tribina Zajedno protiv nasilja nad ženama

113

Organizacijom tribine pod nazivom “Zajedno protiv nasilja nad ženama” u Odžacima, Ženska parlamentarna mreža i Odbor za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine nastavili su kontinurano da rade na uspostavljanju i osnaživanju saradnje među mehanizmima rodne ravnopravnosti u lokalnim samoupravama, a u cilju što efikasnije zajedničke borbe protiv nasilja nad ženama i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja.

S tim u vezi, članice Ženske parlamentarne mreže i resornog skupštinskog Odbora, u četvrtak, 7. decembra sa tribine u Odžacima uputile su apel da se u lokalnom parlamentu formira ženska odbornička mreža, pružajući domaćinu tribine u tome svoju punu podršku.

Tribina u Odžacima bila je poslednja i najposećenija u nizu javnih tribina koje su u okviru obeležavanja Međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” organizovale Ženska parlamentarna mreža i Odbor za ravnopravnost polova Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u saradnji sa lokalnim samoupravama u Vojvodini.

Pozdravljajući skup, predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković istakla je da o tako važnoj temi kao što je nasilje nad ženama ne treba govoriti samo jedan dan u godini, već svih 365 dana, napomenuvši da nasilje nad ženama izlazi iz okvira privatnog života i postaje javna stvar.

Istakavši da su tribine koje su održane u sklopu kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” bile dobra prilika da pokrajinski mehanizmi rodne ravnopravnosti zajedno sa lokalnim samoupravama u sinhronizovanom radu dođu do još boljih rezultata, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova je rekla da skupštinski organi sprovode državnu politiku koja kaže da je nasilje nad ženama krivično delo.

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i pokrajinska poslanica Snežana Sedlar, koja je uz predsednicu opštine Odžaci bila jedan od domaćina tribine, izrazila je zadovoljstvo što je sala ispunjena do poslednjeg mesta, navodeći da je to najbolji pokazatelj da se u opštini Odžaci pridaje veliki značaj nasilju nad ženama.

Podsetivši prisutne da su od 2000. godine u opštini Odžaci četiri žene obavljale funkciju predsednika opštine, Sedlar je rekla da je inicijativa za formiranjem ženske odborničke mreže u Skupštini opštine Odžaci dodatni imperativ da se nastavi dobra praksa.

Na tribini u Odžacima govorili su i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave Snežana Grujičić, komandir Policijske stanice Milan Zec, v.d. direktora Centra za socijalni rad Gordana Lukić i zamenica predsednika Skupštine opštine Aleksandra Ćirić, koja je naglasila da će lokalna samouprava u Odžacima u kontinuitetu raditi na što bližoj saradnji svih lokalnih organa, institucija i organizacija u lancu prevencije i sprečavanja nasilja.

Učesnice i učesnici tribine u Odžacima podržali su zaključke Ženske parlamentarne mreže i Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine koji za cilj imaju stvaranje uslova za efikasnije delovanje u borbi protiv nasilja, oslanjajući se na multisektorsku saradnju u borbi protiv nasilja nad ženama.

335264

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002