Počela gradnja stambenih objekata za Rome iz Novog naselja u Bogojevu

stambeni objekti 1

U okviru projekta “Da svaki Rom ima dom” koji finansira EU, tokom aprila počela je izgradnja montažnih stambenih objekata za romske porodice iz podstandarnog Novog naselja u Bogojevu.

Radovi su počeli na lokacijama u Laliću, Bačkom Brestovcu i Bačkom Gračacu, gde su u toku zemljani radovi, betoniranje temelja i podne ploče. U Laliću je počela i montaža objekata, saopšteno je iz Opštinske uprave u Odžacima.

Radovi teku prema planiranoj dinamici projekta, a rok za završetak 34 stambene jedinice je kraj jula 2018. godine.

Projekat “Da svaki Rom ima dom” finansiran je sredstvima Evropske unije, a kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije i opštine Odžaci. Sprovodi ga Hausing centar u partnerstvu sa opštinom Odžaci u periodu od 7. juna 2017. do 6. februara 2019.godine. Vrednost projekta je 1.050.000 evra.

U saopštenju se podseća da je podstandardno Novo naselje u Bogojevu studijom OEBS “Procena stanja u neformalnim romskim naseljima u Srbiji” okarakterisano kao nepodobno za život i preporučeno je njegovo raseljavanje.

Naselje se nalazi u plavnom području vodotoka, na zemljištu koje je namenjeno intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, izvan obuhvata Plana generalne regulacije Bogojeva. Prostor naselja karakteriše visok stepen prostorne segregacije i narušenosti prirodnih, ambijentalnih, funkcionalnih i urbanih odlika primerenih stambenoj zoni.

Stambeni objekti u naselju su nekvalitetni, bez osnovne infrastrukture i ne ispunjavaju elementarne uslove za stanovanje. Kao direktna posledica segregacije i neadkvatnih uslova stanovanja, 66 odsto odraslih stanovnika naselja je nepismeno, a 13 odsto ima nepotpuno osnovno obrazovanje, niko nije zaposlen i sve porodice žive od socijalne pomoći.

U Novom naselju u Bogojevu žive 34 romske porodice sa 106 stanovnika, od kojih je 34 maloletne dece.

2211brestovaclalic

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002